2012. ápr. 5.

Omlós fonott kalács (dr.Oetker)

Az első egy dr. Oetker kivonatból, a kelt tészta titkaiból való:

Omlós fonott kalács

(kb 20 szelet, sütési idő 35 perc)

Hozzávalók:
  • 80 g lágy vaj
  • 200 ml langyos tej
  • 500 g finomliszt
  • 1 kocka élesztő
  • 100 g porcukor
  • 1 vanilincukor
  • 1 tk citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1 tojás

Elkészítés:

Ha gázsütőnk van, az első lépés, hogy bekapcsoljuk melegedni. A vajat felmelegítjük, majd hagyjuk kihűlni, közben a langyos tejbe beleöntjük a porcukrot, és az élesztőt, hagyjuk felfutni, majd ha megvan minden hozzávalót beletesszük a robotgépbe (akinek nincs a dagasztó spirállal dolgozhat), s először alacsony fokozaton keverjük, és ha összeállt, a legmagasabb fordulaton 5 percig dagasztjuk, míg szép, sima tészta lesz. A tésztát egy kilisztezett tálba tesszük, konyharuhával lefedjük, és meleg helyen kelni hagyjuk.
Ha megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, óvatosan, nem boxzsák! :D, és egy kis időre kelni hagyjuk újra.
Akinek elektromos sütője van, most kapcsolja be!
3 részre osztjuk, majd egyenként kb 35 cm-es hengerré formázzuk. Ezeket összefonjuk és tepsibe fektetjük. A tetejét megkenjük langyos tejjel, majd kicsit pihentetjük, míg újra megnő. Majd a sütő középső részére tesszük. Ne felejtsük el visszavenni a sütő hőfokát!!!!! Nemegyszer szeneltem el így süteményt..... :D




Alsó és felső sütés: 180'C előmelegítve
Légkeveréses: 160'C előmelegítve
Gáz: 2-3 fokozat előmelegítve

Ha megsült rácson hűtsük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése