Ezt a receptet azért osztom meg, mert a sütemény önmagában is nagyon szép, asztaldíszként is használható a húsvéti ebédeken. A recept megtalálható a Magyar Konyha Magazin 2007. áprilisi számában.
Hozzávalók:
- 4 dkg élesztő
- 15 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- só
- reszelt citromhéj
- 5 tojás
- 10-10 dkg mazsola és mandula
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl cukros tejben, liszttel felfuttatjuk, tetejét meglisztezzük, így készítünk belőle kovászt. A vajat felolvasztjuk, beleöntjük a maradék tejet, és a cukrot sót, reszelt citromhéjat és összekeverjük, a tojásokat egyenként beledolgozzuk. A lisztet beletesszük a robotgépbe, és a folyékony keveréket hozzáadjuk, bedagasztjuk, a dagasztás végén a mazsolát és a mandulát is belekeverjük.
Egy kuglófformát kivajazunk, és a tésztát beletesszük, lesimítjuk a tetejét és letakarva a formában addig kelesztjük, míg a formát ki nem tölti.
180 'C-ra előmelegített sütőben (légkeverés: 165 'C) kb 1 óra alatt megsütjük. Amikor elkészült 10 percig pihentetjük a sütőben, majd egy rácsra borítjuk.
Tetejét porcukorral és ehető virágokkal díszítjük. Ehető virágokról olvashatunk a Torták, Sütemények, Csemegék című könyvben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése