2012. ápr. 5.

Nagyi mazsolás kuglófja


Ezt a receptet azért osztom meg, mert a sütemény önmagában is nagyon szép, asztaldíszként is használható a húsvéti ebédeken. A recept megtalálható a Magyar Konyha Magazin 2007. áprilisi számában.

Hozzávalók:
  • 4 dkg élesztő
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • reszelt citromhéj
  • 5 tojás
  • 10-10 dkg mazsola és mandula

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl cukros tejben, liszttel felfuttatjuk, tetejét meglisztezzük, így készítünk belőle kovászt. A vajat felolvasztjuk, beleöntjük a maradék tejet, és a cukrot sót, reszelt citromhéjat és összekeverjük, a tojásokat egyenként beledolgozzuk. A lisztet beletesszük a robotgépbe, és a folyékony keveréket hozzáadjuk, bedagasztjuk, a dagasztás végén a mazsolát és a mandulát is belekeverjük.
Egy kuglófformát kivajazunk, és a tésztát beletesszük, lesimítjuk a tetejét és letakarva a formában addig kelesztjük, míg a formát ki nem tölti.


180 'C-ra előmelegített sütőben (légkeverés: 165 'C) kb 1 óra alatt megsütjük. Amikor elkészült 10 percig pihentetjük a sütőben, majd egy rácsra borítjuk.

Tetejét porcukorral és ehető virágokkal díszítjük. Ehető virágokról olvashatunk a Torták, Sütemények, Csemegék című könyvben.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése