- 1,5 dl tej
- 1 kocka élesztő
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 1/2 kk őrölt szerecsendió
- 1 ek őrölt fahéj
- 1 tojás
- 4 dkg vaj
- 27,5 dkg liszt
Elkészítés:
1 dl langyos tejben 1 ek cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Robotgéppel a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk a tésztát. Ha túl kemény, apránként tejjel lazítsuk. 30 percig meleg helyen kelesszük. A tésztából 12 gombócot formázunk és még 10 percig a deszkán letakarva pihentetjük, közben 1 liter olajat felteszünk melegedni. Lisztes ujjal lukat formázunk a gombóc közepébe, és két kézzel karikát formázunk belőlük. Az olaj alatt a lángot vegyük alacsonyabbra (de ne takarékra), és annyi fánkot tegyünk bele, amennyi kényelmesen elfér az edénybe, és oldalanként kb 2 perc alatt aranybarnára sütjük.
A tetejére többféle mázat tehetünk. A legáltalánosabb máz a cukormáz. Ehhez 15 dkg porcukrot és 3 ek citromlevet jó sűrűre keverünk habverővel, és vagy hagyjuk fehéren, vagy színezhetjük is, ebben az esetben viszont vegyük figyelembe, hogy a festék folyékony, így több porcukrot kell majd hozzáadni a mázhoz! A további díszítés mindenki fantáziájára van bízva! A lehetőség határtalan!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése