Hozzávalók:
- 375 gr tej
- 125 gr tejszín (30%)
- 75 gr cukor
- 2 egész tojás
- 1 tojássárga
- 70 gr liszt vagy keményítő
- 50 gr vaj
- 1 rúd vanilia
- rum
Elkészítése:
A tejet és a tejszínt megmelegítjük, és beletesszük a vanilia kikapart belsejét. A tojásokat a cukorral habosra keverjük egy habüstben, hozzáadjuk a lisztet, vagy a keményítőt és vízgőz fölött folytonos keverés mellett adagoljuk hozzá a langyos (!!) tejet. Ha túl meleg lenne a tej, úgy tojásrántottát kapnánk, így nagyon óvatosan kell bánni vele. Amikor beledolgoztuk az összes tejet, lassú tűz/gőz fölött addig keverjük és főzzük, amíg be nem sűrűl. Majd a kis kockákra vágott vajat apránként adagoljuk a még meleg krémhez és eldolgozzuk. Én szoktam hozzá adni egy kis rumaromát is. Ha elkészült, hűtőben 6-8 napig is eláll.
Ízesíthetjük gesztenyemasszával is, nagyon jól kiegészíti az ízét, de mindenki fantáziájára bízom, hogy hogyan variálja!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése