2012. júl. 18.

Cukrászkrém, lánykori nevén sárgakrém...

Ezt az alap cukrászati krémet, ami hivatalosan minden krémes jellegű desszert alapja, hiszen sok mindennel variálható, például adhatunk hozzá csokoládék, marcipánt, mandulát, gyümölcsöket, ám manapság sajnos kevés helyen használják. Nagyobb áruházakban kapható péksüteményekben, tortákban gyakran helyettesítik pudingporral, pedig ennek az elkészítése sem tart tovább, csak többe kerül...

Hozzávalók:

  • 375 gr tej
  • 125 gr tejszín (30%)
  • 75 gr cukor
  • 2 egész tojás
  • 1 tojássárga
  • 70 gr liszt vagy keményítő
  • 50 gr vaj
  • 1 rúd vanilia
  • rum




Elkészítése:
A tejet és  a tejszínt megmelegítjük, és beletesszük a vanilia kikapart belsejét. A tojásokat a cukorral habosra keverjük egy habüstben, hozzáadjuk a lisztet, vagy a keményítőt és vízgőz fölött folytonos keverés mellett adagoljuk hozzá a langyos (!!) tejet. Ha túl meleg lenne a tej, úgy tojásrántottát kapnánk, így nagyon óvatosan kell bánni vele. Amikor beledolgoztuk az összes tejet, lassú tűz/gőz fölött addig keverjük és főzzük, amíg be nem sűrűl. Majd a kis kockákra vágott vajat apránként adagoljuk a még meleg krémhez és eldolgozzuk. Én szoktam hozzá adni egy kis rumaromát is. Ha elkészült, hűtőben 6-8 napig is eláll.

Ízesíthetjük gesztenyemasszával is, nagyon jól kiegészíti az ízét, de mindenki fantáziájára bízom, hogy hogyan variálja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése