2012. ápr. 5.

Katalán Sáfrányos Kalács


Ha valaki valami igazán különlegesre vágyik, ami nem édes, akkor ez a recept neki való!

Hozzávalók:

  • élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 kk cukor
  • őrölt sáfrány vagy sáfrányos szeklice
  • 1 tojás és egy sárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 dkg liszt
  • 5 főtt keménytojás

Díszítés:
  • durva szemű só
  • tojássárga

Elkészítés

Az élesztőt 1 dl tejben cukorral felfuttatjuk. A sáfrányt a maradék tejbe tesszük a tojással és a plusz sárgájával, az olvasztott vajjal, sóval, citromhéjjal. Ezt a keveréket az élesztős tejjel együtt a liszthez adjuk, dagasztjuk, majd meleg helyen letakarva kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és négyfelé osztjuk. Egynegyedét félretesszük, a maradékot 1 cm vastagra nyújtjuk és a meghámozott kemény tojásokat hosszában rárakjuk és felgöngyöljük, a végeit aláhajtjuk.
A tekercset tepsibe fektetjük úgy, hogy a hajtás kerüljön alulra, majd megkenjük tojássárgájával. A félretett tésztából két rudat sodrunk, összefonjuk és a tojásos tekercs tetejére fektetjük, és ezt is átkenjük tojással. A kalácsot a fonat mentén a durva sóval meghintjük, majd 200 'C-ra előmelegített (légkeverés: 180 'C) sütőben szép aranybarnára sütjük.

A receptet megtaláljátok a Magyar Konyha Magazin, 2008 márciusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése