2012. ápr. 5.

Foszlós bélű fonott kalács



Évekig ezt a receptet használtam, de idény azt hiszem, én is megpróbálok valami újat...

Hozzávalók:

  • élesztő
  • 2-3 dl tej
  • 1 ek porcukor
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 15 vaj
  • 3 tojás
  • 1 reszelt citromhéj
  • rum
  • 15 dkg mazsola

Elkészítés:

az élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukros langyos tejben, belekeverünk 2-3 ek lisztet, a tetejét megszórjuk egy még egy kevés liszttel és letakarva, meleg helyen könnyű kovászt készítünk belőle. A maradék langyos tejbe belekeverjük a kritálycukrot, sót, az olvasztott vaj felét, 3 tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és a rumot/ rumaromát.
A kovászt, a langyos tejet és a lisztet dagasztógépbe tesszük, és a dagasztás közben folyamatosan adagoljuk hozzá a megmaradt langyos vajat. Addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától. Letakarva meleg helyen kelesztjük (min 2 óra).

Gyúródeszkára borítjuk, s hozzáadjuk a beáztatott mazsolát, és egyszer finoman átgyúrjuk, 3 cipót vágunk belőle, hengereljük és összefonjuk.
A maradék tojásfehérjével megkenjük és még fél órát hagyjuk a tepsiben kelni. Amíg kel, bekapcsolhatjuk a sütőt, és alacsony hőfokon kb 40 percet sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése