2012. márc. 3.

Mogyorótorta

Az idei első szülinapos torta egy 16 szeletes Mogyorótorta lett.


Hozzávalók:


Tészta:
6-7 Tojás
35 dkg Porcukor
30 dkg Finomliszt
2 cs Sütőpor
1 cs Vanilincukor
kb 8-10 ek. langyos víz


Krém:
3 cs Aranka mogyorós pudingpor
500 ml hideg tej
200 ml Hulala habalap
100 ml Csokikrémlikőr
Elkészítés

Tészta:
Először begyújtjuk a sütőt a maximumra. Aztán szétválasztjuk a tojásokat, majd először a fehérjét verjük fel, előbb alacsony, majd a legnagyobb fokozaton. Mikor már megtartja a formáját 2-3 tk porcukrot szórjunk bele, s folytassuk a felverést. Majd, a sárgájához adjuk hozzá a porcukrot és a vanilincukrot, addig keverjük, míg ki nem fehéredik és meg nem nő a térfogata. Ekkor keverjük bele a víz felét, majd amikor felvette a krém a vizet, adjuk hozzá a lisztes sütőpor felét, dolgozzuk bele, majd mikor besürűlt, adjuk hozzá a maradék vizet, s később a megmaradt lisztet is, DE mielőtt teljesen beledolgozzuk tegyük hozzá a felvert tojásfehérje egy harmadát így lazítva a keveréket. Ezt nyugodtan lehet zatyitolni, keverni, nem lesz semmi baja, hiszen a rendes lazítás ezután következik. Ha megvagyunk, kanalazzuk ide a fehérje felét, s óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a krémbe anélkül, hogy nagyon összetörnénk a habot, a maradék tojással ugyanígy járjuk el.
Ha kész, gyorsan vajazzuk ki a tepsit, s tegyünk bele sütőpapírt. Egy tűzálló fém lábosba, vagy tálba, amit nem sajnálunk, töltsük meg 2-3 deci vízzel, s tegyük a sütő aljába, így gőzünk is lesz a szép piskótához, majd a sütőt tegyük majdnem teljesen takarékra, s tegyük be a piskótát. Innentől már ne nyitogassuk az ajtót, mert összeesik a tészta. Az én sütőmnél kb 50 perc kell nagyon alacsony fokozaton, de ez tepsimérettől, fajtától változik. Érdemes odafigyelni, mikor már elkezdjük érezni az illatát. Ha kész, kapcsoljuk le a sütőt, támasszuk ki az ajtaját egy fakanállal, hogy azon a kis résen tudjon hűlni a sütő, s ne vegyük ki a tésztát.

A krémhez a hozzávalókat összetöltjük a robotgépbe, vagy egy tálba, s összedolgozzuk, ha megkeményedett a krém, bátran dolgozhatunk vele, és ha netán van állítható tortakarikánk, egyszerűbb a torták betöltése. Ha a süti töltve, burkolva, mázolva, mindenképp "fagyasszuk ki" (alacsony hőmérsékleten hűtés), így könnyebben dermed a krém, s hamarabb érnek össze az ízek.

Innentől már mindenkinek a saját fantáziája szab határt.

Nekem így sikerült...

1 megjegyzés:

  1. A torta bizony nagyon nagyon finom lett, apánk is bevágott egy hatalmas szeletet, pedig köztudott a családban, hogy Őfőméltósága nem eszik( csak stikában) édességet. Köszönjük szépen a születésnapi tortát, s nemcsak finom, de szép is volt, a maga nemes egyszerűségével.

    VálaszTörlés