2012. márc. 14.

Alap kenyér recept


Ez a recept bármivel, bárhogy variálható. Tehetünk bele fűszereket, sajtokat, felvágottakat...










Hozzávalók:

  • kb 50 dkg finomliszt
  • kb 30 dkg durumliszt
  • 3 dl langyos víz
  • 1 kocka élesztő
  • 1 ek só
  • 2 ek cukor
  • oliva olaj
A langyos vízbe belekeverjük a cukrot és beletördeljük az élesztőt, hagyjuk felfutni. Eközben a 2 féle lisztet a sóval összekeverjük a dagasztógépben. Ha az élesztő felfutott, beleöntjük a lisztbe, belekotorjuk az alján maradt cukrot is, öntünk rá 3-4 ek oliva olajat, és elkezdjük dagasztani. Először a legalacsonyabb fokozaton, majd, amikor összeállt a tészta, akkor kapcsoljuk feljebb. Én 6-8 percig szoktam dagasztani, amikor már szép egyenletes a tészta, akkor jó. Ha nem állna össze azonnal, ne tegyünk bele vizet rögtön, mert lehet, hogy csak lassabban veszi fel a liszt a vizet. Ha 1 perc után sem akar tapadni, akkor kanalanként öntsünk bele langyos vizet, ha pedig túl tapadós, akkor lisztet tegyünk bele, de azt is csak fokozatosan, mert ha sok lesz benne, megkeményedik és nem kel meg.
Kiolajozott edényben, letakarva duplájára kelesztjük, a sütőt 200'C-ra melegítjük elő.
A megkelt tésztát, egyszer átgyúrjuk, s míg melegszik a sütő még egyszer megkelesztjük, majd amikor felfűtött a tűzhely, a tésztát áttesszük egy tepsibe, vagy sütőlapra, amit előtte megolajoztunk!! és bevagdossuk a tetejét. Mielőtt betennénk a sütőbe bőven vizezzük meg a tetejét, ettől lesz repedezett. A sütőt vegyünk vissza kb 150 C-ra. A kenyér akkor lesz jó, ha megpirult, de ha nagyon gyorsan pirul, vegyük még lejjebb a hőfokot, kb 40 perc kell majd neki.
Mikor kivesszük, vizezzük meg még egyszer, de ekkor elég ha csak nedves a kezünk, ne áztassuk el.
Végső próba a hangpróba, egyrészt az, hogy ropog-e, másrészt amikor megkopogtatjuk az alját, tompa hangot kell hallanunk...


Jó sütögetést!!













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése