2012. szept. 22.

2012-es Bazsalikomos szilvalekvár

Szóval most már mondhatom, hogy hagyományosan, mert idén már második alkalommal készítettem a tavalyi év nagy sikerű Bazsalikomos Szilvalekvárom második generációját.

Mit is érdemes tudni erről a lekvárról, hát azt mindenképpen, ahogy a neve is mutatja ez nem egy hagyományos lekvár, nagyon jól megállja a helyét a reggeli pirítóson is, de akár egy komolyabb közegben is fel tudja hívni magára a figyelmet. Nagyon fontos azt megemlíteni, hogy mivel ez a lekvár fűszeres, ezért ízvilága ennek köszönhetően eltolódott egy kicsit a teljesen édes hagyományos lekvárok ízétől.

Ez a készítési mód amelyet én bemutatok nektek egyáltalán nem hagyományos. Az eljárásnak vannak előnyei meg hátrányai is. Előnye, hogy egy sokkal frissebb, intenzívebb ízű, gyümölcsösebb lekvárt kapunk. Hátránya pedig az, hogy a lekvár eltarthatóságának hossza lényegesen rövidebb, hivatalosan 3-6 hónap (saját tapasztalat egy hete nyitottam ki a tavalyiból az utolsó üveget és semmi baja nem volt [az íze viszont sokat változott, érett]) Ez a recept nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot.

Na de a sok szócséplés után ugorjunk bele a közepébe

Mik szükségesek a egy jó Bazsalikomos Szilvalekvár elkészítéséhez?

  • Szilva
  • Cukor
  • Edény
  • (Mag)Hőmérő
  • Fakanál
  • Merőkanál
  • Turmix
  • Citromlé
  • Bazsalikom
  • Üveg+Fedő


Én idén 6 kg szilvából készítettem lekvár, ebből kb. 5liter lett.
Elöször is megmostam a szilvákat és kiválogattam a rosszat (mert rossz szilvából nem lesz jó lekvár). Ez követően kimagoztam (Maradt kb. 4,7 kg) és egy nagy lekvárfőző edénybe tettem amibe azonnal ráöntöttem a 2 kg kristálycukrot és fakanállal összekevertem. Ezt követi 24 óra a hűtőben. Ez a fázis megkerülhető, tavaly enélkül csináltam de szerintem érdemes így készíteni mert a végeredmény sokkal jobb lesz. Ebben a fázisban a cukor és a gyümölcs nedvei másnapra egy igazi sűrű cukorszirupot képeznek majd, amit mi is elő tudunk állítani vízből és cukorból de a természetes út sokkal jobb.

A 24 óra letelte után kisterilizáltam a befőttes üvegeket. (Egy nagy edénybe feltettem forrni vizet és amikor felforrt akkor ebbe raktam bele őket ott maradtak kb. 2 percig és ennyi elég is kiöntöttem a vizet és egy tiszta konyharuhára raktam majd egy másikkal letakartam.)

Ezután előkerült cukorszirupos gyümölcs aminek már kezdet kicsit cefre szaga lenni, de  ez teljesen normális hiszen a pálinkának is hasonló az alapja.... (erjedt gyümölcscukor)
Én ilyenkor mindig nagy lángra teszem fel az alapot mert gyorsabban kezd majd forrni. Ha elkezdet már bugyogni akkor folyamatos odafigyelést és kevergetést igényel. Idővel habzani fog, ez olyan mint a húsleves habja erre nincsen szükség,így le kell haboznunk. Ez követően már elég ha takarékon szépen lassan folytonos kevergetés mellett főzzük addig míg lekvár sűrűségű (103°C fokos) lesz vagy  amíg minden szilva szét nem esik.

Ilyenkor elővesszük a turmixot és átmerünk egy adagot (ez nálam egy Liter) ehhez adok én mindig 10 db bazsalikom levelet és kb. 2-3 teáskanál citrom levet, de ez ízlés kérdése én nem szeretem a túl édes lekvárt ezért eléggé fanyarra csinálom a sajátom (Mindenkinek azt ajánlom inkább kétszer kóstolj mint egyszer kelljen kidobni az egészet). Ezt összeturmixolom és betöltöm a kifőzött üvegekbe folpackkal lezárom és rácsavarom a tetejét.
Ha ez megvan, jöhet a hideg dunszt ami annyit tesz, hogy fejre fordítom a zárt üveget és hagyom úgy kihűlni.

Fogyasszátok egészséggel!! :D

Gourmet






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése