2012. szept. 22.

Almás-vaniliás papucs

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 kg alma
  • 30 dkg cukor
  • fahéj
  • 2 cs vaniliás pudingpor
  • 1 rúd vanilia
  • 8 dl tej
  • zselatin
  • 1 tojássárgája
  • cukorszirup (víz+cukor 1:1-hez felfőzve)


Elkészítés:
A leveles tésztát 6 felé vágjuk, széleit behajtogatjuk. 210'C-on légkeverésen 15 percig sütjük. Eközben a tejbe beletesszük a pudingport, a vaniliát, és 4 ek cukrot, folytonos keverés mellett jó sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. Az almát meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk és megszórjuk a maradék cukorral és fahéjjal, jól összeforgatjuk. Megfőzzük a zselatint (a csomagoláson megadott útmutató szerint).

Miután minden kihűlt, a krémalapba teszünk egy tojássárgáját és folytonos keverés mellett adagoljuk lassan hozzá a zselatint, mikor rendesen eldolgoztuk, tegyük be a fagyasztóba, hogy a zselatin hatni kezdjen. Ezalatt megcsinálhatjuk a cukorszirupot, amivel a végén bekenjük a süteményt, hogy szép fényt kapjon. (Ha több szirupot sikerül gyártanunk, semmi vész, sokáig eláll, és felhasználható például limonádéhoz). Ehhez annyi gramm cukrot adunk amennyi gramm vizet (10 dkg cukorhoz, 10 dkg!! víz) és felfőzzük, amint elolvadt a cukor, már el is készült. Takarék lángon készítsük, és nagyon figyeljünk oda rá.

Az almát levestül egy lábosba tesszük és alacsony lángon megpároljuk, közben gyakran megkeverjük. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl sokáig, mert szétmállik.

Ha mindennel megvagyunk, habzsákba töltjük a krémet, és mindegyik kosárkába töltsünk belőle, erre helyezzük az almaszeleteket, majd ecsettel bekenjük az egészet a sziruppal!

Jó étvágyat hozzá!











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése