2013. jan. 16.

Lasagne

A családban ez az egyik nagy kedvenc a rántott hús után... Az elkészítése kissé körülményes -mivel saját tésztával szeretek dolgozni -, így most azt találtam ki, hogy jó előre elkészítek néhány adagot,  s beteszem a mélyhűtőbe. Az a legjobb, ha friss, cserepes fűszernövényekkel ízesítjük, mert sokkal intenzívebb ízeket érünk el vele, mint a szárítottakkal. Ha mégis ezekre kényszerülnénk, javaslom, hogy használjunk mellé, lasagne alapport, mert jobban kihozza az ízeket.

Hozzávalók:

Szósz:

  • 0,5 kg darált sertéshús
  • olivaolaj
  • 2 dl tej
  • 4 ek liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 liter paradicsomlé / 2 konzerv sűrített paradicsom
  • 4-5 dl víz
  • fűszerek: kakukkfű, bazsalikom, oregánó, majoranna, rozmaring, só, bors, szerecsendió, babérlevél



Tészta:

  • 20 dkg durum liszt
  • 30 dkg finomliszt
  • 6 db tojás



Elkészítés:
A húst olivaolajon megpirítjuk, majd lehúzva a tűzről beletesszük a zöldfűszereket,  a lasagne alapport felöntjük paradicsomlével, vagy a sűrített paradicsommal és öntünk hozzá vizet, letakarva addig főzzük, míg meg nem fő a hús.
Eközben egy robotgépben összeállítjuk a tésztát. A kétféle lisztet kevés sóval összekeverünk, majd beleütjük a tojásokat, alacsony fokozaton dagasztjuk, amíg összeáll, utána fokozatosan emeljük a sebességét, 5-6 percen keresztül. Ha nem akarna összeállni egy gombóccá, akkor egy-egy evőkanálnyi vizet adjunk hozzá, de csak egyesével, ha viszont nagyon ragad a gép falához, akkor lisztet szórjunk a gépbe. Ha minden rendben, akkor puhább gyurma állagú tésztát kell kapnunk végeredménynek. A tésztát 6-8 egyenlő részre vágjuk, s lisztezett deszkán félretesszük. Elővesszük a tésztagépet, ha nincs, akkor a nyújtófát.
A tésztagép használata egyszerű, sok lisztre lesz szükségünk, mert a tészta nyújtás után is igen ragadós marad. Első lépésként mindig az 1-es (legszélesebb) fokozatra állítjuk a gépet, így a nyújtóhengerek a legmesszebre vannak egymástól. Az első gombócot kézzel téglalap alakúra formázzuk és beleigazítjuk a a hengerekhez és az első fokozaton kétszer, háromszor áttekerjük, közben minden alkalommal lisztezzük mindkét oldalát, mert beleragad a gépbe és nagyon nehéz kiszedni belőle. Ha ez már simán megy, fokozatosan állítsuk a következő  fokozatra a nyújtót. Ha az elején egymásba fűzzük a tésztaszalag 2 végét, akkor csak forgatni kell a karikát, és nem kell minden alkalommal újra beletenni a gépbe. Én 5-ös vékonyságig szoktam nyújtani, annál nem szükséges vékonyabbnak lennie. Mikor kivesszük a tárcsák közül, ne sajnáljuk róla a lisztet, mivel célszerű összehajtani, hogy kevesebb helyet foglaljon, viszont, ha összeragad, kezdhetjük előröl.
Amennyiben előre szeretnénk dolgozni vagy ajándékba szánjuk a szárított lasagne tésztát, abban az esetben egy régi pelenkaszárítóra vagy kifeszített spárgára fellógathatjuk, míg teljesen ki nem szárad. Ne foglalkozzunk vele, hogy nem olyan tökéletes, mint a boltok polcain, ez ettől lesz egyedi, és látszik rajta, hogy szívből készült, és hogy szántunk rá időt és energiát, hogy a másiknak örömet szerezzünk. Még félkemény állapotában feldarabolható, vagy feltekerhető, egy szalaggal átköthető, vagy celofánba csomagolva nagyszerűen mutat.
Ha az összes lappal megvagyunk, visszatérhetünk a szószhoz. Mikor a hús megpuhult, s a leve is besűrült, egy lábosban megmelegítjük a vajat, liszttel rántást készítünk belőle, teszünk bele sót, fehérborsot, reszelünk rá szerecsendiót, s tejjel felhúzva, besamell mártást készítünk belőle. Hozzáadjuk a paradicsomos alaphoz. s besűrítjük vele.
Egy tepsit kivajazunk, s alulra a húsos alapból teszünk, rá helyezünk egy adag tésztát, s addig rétegezzük, míg elfogynak a hozzávalók. A lényege, hogy felül csak szósz maradjon, ekkor késsel megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel. Ha szeretnénk, hagyjuk kihűlni és betehetjük a fagyasztóba, és mikor szeretnénk megsütni, reggel kivesszük a melegre, hagyjuk kiolvadni és sajt szórás után mehet is a sütőbe. Vagy ha azonnal szeretnénk felfalni, akkor ne sajnáljuk a sajtot, a legjobb erre a célra a gouda. Addig süssük, míg jól megpirul a teteje, kb 180'C-on. Ha nem szeretnénk, hogy tálaláskor szétessenek a rétegek, mindenképpen azt javaslom, hogy egy nappal előbb állítsuk össze, és tegyük egy estére a hűtőbe, így sütés után, szépen egy darabban ki fog jönni a tepsiből, és úgy fog kinézni, mint az újsághírdetésben... :D









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése