Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg liszt
- 25 dkg márkázott vaj
- 20 dkg libazsír
- 1 élesztő
- 2 tojás
- 6 dkg cukor
- 4 dl tej
- só
Mák töltelék:
- 500 gr darált mák
- 400 gr cukor
- 2 citrom leve és reszelt héja
- 2 ek vaj
- 2 dl tej és víz keveréke
- 2 reszelt alma
Dió töltelék:
- 500 darált dió
- 400 gr cukor
- 2 citrom leve és reszelt héja
- 2 ek vaj
- 2 dl tej és víz keveréke
- rum aroma/ rum
- 1 vaniliarúd
Elkészítés:
A tésztához a tejet felmelegítjük és beleöntjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. Közben a lisztet elmorzsoljuk a liszttel és a zsírral. Ha jó az élesztő, hozzáöntjük a liszthez, beletesszük a tojásokat és meg is sózzuk. Alaposan összedolgozzuk, majd 5-8 percig dagasztjuk, utána letakarva hűtőbe tesszük kb egy órára.
Közben elkészíthetjük a töltelékeket.
2 egyforma nagyságú lábasra lesz szükségünk. A tejes vízbe beleöntjük a cukrot és felforraljuk, ha forr, beleöntjük az egyikbe a mákot, a másikba a diót. 4-5 percig kevergetjük, a mákosba belereszeljük az almákat, és a citromhéjat. A dióshoz hozzáadjuk a rum aromát/ rumot, és a vaniliarúdat. A főzés vége előtt hozzáadjuk a vajat és addig kevergetjük, míg el nem olvad. Ha nagyon híg maradna a töltelék, zsemlemorzsával sűríthetjük. Kitesszük az ablakba hűlni.
Amíg a belseje hüledezik elkezdünk a tésztával dolgozni.
Kivesszük a tálból és még egyszer átdagasztjuk kézzel, óvatosan, ne rontsuk el. A cipót 6 részre osztjuk és egyesével dolgozunk velük. Tetszés szerinti méretre nyújtjuk, a lényeg az, hogy ugyanolyan vastag legyen a töltelék, mint amilyen vastagra nyújtottuk a tésztát. Mikor megtöltöttük, feltekerjük, és a tepsibe fektetjük, megigazgatjuk. Megkenjük tojássárgával, és kitesszük hidegre 40 percre, ezután átkenjük fehérjével s hagyjuk a melegben a lakásban, megszurkáljuk. Én a tetejére szoktam szórni mákot vagy diót, hogy később tudjam, hogy milyen a töltelék...
155 'C-on kb fél órát sütjük. Ha valakinek van maghőmérője, 90 'C-nak kell lennie belül, ha készen van.
Jó étvágyat hozzá!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése