2012. dec. 11.

Alap kakaós-piskóta recept


Hozzávalók:
  • 7 Tojás
  • 35 dkg Porcukor
  • 25 dkg Finomliszt
  • 5 dkg Kakaópor
  • 2 cs Sütőpor
  • 1 cs Vanilincukor
  • kb 8-10 ek. langyos víz




Először begyújtjuk a sütőt a 150 'C-ra.  Egy tűzálló fém lábosba, vagy tálba, amit nem sajnálunk, töltsük meg 2-3 deci vízzel, s tegyük a sütő aljába, így gőzünk is lesz a szép piskótához. Vajazzuk ki a tepsit, s tegyünk bele sütőpapírt.

Szétválasztjuk a tojásokat, majd először a fehérjét verjük fel, előbb alacsony, majd a legnagyobb fokozaton. Mikor már megtartja a formáját 2-3 tk porcukrot szórjunk bele, s folytassuk a felverést. Majd, a sárgájához adjuk hozzá a porcukrot és a vanilincukrot, addig keverjük, míg ki nem fehéredik és meg nem nő a térfogata.
Ekkor keverjük bele a víz felét, majd amikor felvette a krém a vizet, adjuk hozzá a kakaós- sütőporos liszt felét, dolgozzuk bele, majd mikor besűrűlt, adjuk hozzá a maradék vizet, s a  lisztet is, DE mielőtt teljesen beledolgozzuk tegyük hozzá a felvert tojásfehérje egy harmadát így lazítva a keveréket. Ezt nyugodtan lehet zatyitolni, keverni, nem lesz semmi baja, hiszen a rendes lazítás ezután következik.
Ha megvagyunk, kanalazzuk ide a fehérje felét, s óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a krémbe anélkül, hogy nagyon összetörnénk a habot, a maradék tojással ugyanígy járjuk el.

A Tésztát betöltjük a kibélelt sütőformába, s mehet a sütőbe. 150'C-on nekem 50 perc kell egy 28 cm-es kerek tortaformával.

Ha valakinek olyan sütője van, mint pl nekünk és van benne beépített maghőmérő, állítsa be úgy, hogy ha a tészta maghője eléri a 95 'C-ot, akkor kapcsoljon ki.


A piskóta lényege az, hogy alacsony lángon hosszabb ideig süssük, így a szerkezete rendesen átsül és nem szabad összeesnie!!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése