2012. jún. 5.

Eper lekvár három csavarral...

Vaniliás eperlekvár, Rebarbarás eperlekvár, és epres rebarbara lekvár bazsalikommal...

Mint arról már korábban írtunk, elkezdődik a befőzés időszaka, idén nálunk ez az eperlekvárral indul. Mi az amit fontos tudnunk a befőzésről??
A befőzés a gyümölcsök és zöldségek legősibb tartósítási módszere, amikor megpróbáljuk megőrizni az alapanyagok hasznos részeit. A befőzéskor fontos eldönteni, hogy mi a cél: a hosszútávú tartósítás (magas cukortartalom), vagy az alapanyagok ízvilágának megőrzése (alacsony cukortartalom).
Fontos továbbiakban a hőmérséklet és a főzési idő. Minél magasabb hőmérsékletet érünk el, annál sűrűbb és tartósabb lekvárt kapunk. Ha alacsony hőfokon dolgozunk rövid ideig, akkor megőrizhetjük a természetes ízanyagokat, a valódi gyümölcsösséget.
Lássuk ezt számokban:

Cukortartalom:
magas cukortartalom nálunk: 1 kg gyümölcshöz 70-80 dkg cukor (eltarthatóság: több, mint 1 év)
alacsony cukortartalom: 1 kg gyümölcshöz 25-50 dkg cukor (eltarthatóság: 3-6 hónap)

Hőmérsékletek: 
102-104'C dzsem-állag
105-108'C lekvár
109-112'C vágható lekvár

Ezeket a hőmérsékleteket minél rövidebb időn belül próbáljuk elérni, hogy megtartsuk a tápanyagokat.


Hozzávalók:

  • 3 kg eper
  • 1,3 kg cukor
  • 0,7 kg víz (elhagyható)
  • 0,6 kg rebarbara
  • 1/2 vanilia rúd
  • 5 bazsalikomlevél / 0,5 kg lekvár
  • citromlé


Elkészítés:
Az epret és a rebarbarát megmossuk, utóbbit aprítjuk. Nagy lekvárfőző fazékba beletesszük a cukrot, a vizet (ha van időnk, akkor a megmosott és megszárított gyümölcsre tegyük rá a cukrot és tegyük egy éjszakára a hűtőbe, majd lével együtt tegyük fel a gyümölcsöt főni nagy lángon). A cukorszirupot melegítsük fel forráspontig (100'C), és ekkor tegyük bele az epret, majd főzzük, nagy lángon tovább míg eléri a 104'C-ot.

Ekkor kell kivenni belőle 0,5 kg lekvárt, és a megmaradt részéhez hozzáadjuk a rebarbarát, és visszamelegítjük újra 104'C-ra. Amíg melegszik, addig elővesszük a  turmixot és beleöntjük a lekváralapot, hozzáadjuk egy fél  vanilia rúd kikapart belsejét, savanyítsuk kis citromlével, és daráljuk össze, majd üvegekbe töltsük és állítsuk fejre míg teljesen ki nem hűl. (hidegdunsztolás)


Ha visszamelegedett a rebarbarás lekváralap, válasszuk ketté, és a turmixba töltsük, az egyik felét savanyítsuk citromlével és daráljuk, üvegezzük, hidegdunsztoljuk, a másik feléhez adjuk a bazsalikomleveleket, a citromlevet és ugyanígy járjunk el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése